Club de lectura

CLUB DE LECTURA DE L’INSTITUT EL CALAMOT

ENS DESPERTEM AMB LLIBRES…

Club de Lectura: un espai de lectura, un punt de trobada

Què és el Club de Lectura?

És un grup format per professors i alumnes interessats  en compartir la lectura i el comentari d’obres diverses. També estan convidats pares i familiars.

És una proposta que vol apropar-se als llibres d’una manera distinta. Els assistents llegim una obra prèviament seleccionada i després ens reunim per a comentar els aspectes que ens han cridat l’atenció. L’activitat es complementa amb la lectura de fragments en la llengua original del text, amb la projecció d’audiovisuals relacionats i amb el suport de materials diversos (il·lustracions, mapes…).

A més dels llibres, compartim un petit esmorzar.

A qui va adreçat?

Està especialment pensat per a persones amb ganes de llegir, fer amics i xerrar amb l’excusa d’una lectura interessant. Tots sou benvinguts: professors i alumnes, pares i familiars.

Quins són els objectius?

 • Millorar la competència lectora per augmentar el rendiment acadèmic de tots els alumnes i afavorir així l’èxit educatiu.
 • Fer  de la lectura l’eina per a l’aprenentatge en totes les àrees i matèries del currículum.
 • Aconseguir que els participants desenvolupin la capacitat per accedir a la informació i al coneixement de manera autònoma.
 • Fomentar l’hàbit de la lectura i la comprensió lectora.
 • Formar bons lectors que gaudeixin i aprenguin llegint.
 • Oferir noves possibilitats per al temps lliure amb les famílies.
 • Crear un punt de trobada per a persones interessades en la lectura.
 • Afavorir un apropament crític als diferents gèneres literaris.

Com hi puc participar?

Per ser membre del Club de Lectura, cal que ho facis saber al teu tutor o als organitzadors de la activitat.

Ells et diran el títol del llibre triat, te’l deixaran en préstec i t’informaran de la data de les trobades amb tots els participants.

Quan ens reunim? On ens trobarem?

Ens trobarem a la biblioteca durant l’estona del PLE. I també gaudirem d’un suculent esmorzar!

Us esperem!

A continuació veureu els títols que hem escollit fins al moment per el curs 19-20.

Esperem que us agradin!

 • De Nador a Vic

Laila Karrouch

Premi Columna Jove 2004

La Laila, nascuda a la ciutat marroquina de Nador el 1977, va arribar a Vic amb la seva família quan tenia 8 anys. Aleshores va començar el procés d’adaptació a una nova cultura i uns nous costums, però també es van desencadenar un seguit d’emocions que la marcarien per sempre. L’enyorança dels avis i els amics del Marroc, la preocupació per les dificultats econòmiques, la coneixença de nous amics a l’escola i a l’institut, la polèmica participació en proves esportives o el racisme latent en la recerca de la primera feina són només alguns dels episodis que la Laila, amb una enorme sensibilitat, va relatant en primera persona. És així com se’ns dibuixa la vida d’una noia que viu a cavall de dues civilitzacions, dos mons que ella assumeix amb naturalitat i sent com a propis. “M’agrada fer un bon cuscús per dinar i un entrepà de pa amb tomàquet per sopar. Per què no?!”

Laila Karrouch

Laila Karrouch va néixer a la ciutat costanera de Nador l’any 1977. Vuit anys més tard va arribar a terres catalanes, on va cursar estudis bàsics i universitaris. Actualment és infermera i mare separada amb dues nenes de set i onze anys. Treballa a l’Hospital General de Vic i imparteix xerrades sobre dones, tradició i cultura berber, sempre basades en la seva experiència personal.

nador

Dia: divendres, 22 de novembre

Hora: de 8.15 a 8.45

Lloc: la Biblioteca

Curs: 1r d’ESO 

 • Oliver Twist

Charles Dickens

Oliver és un petit orfe, és a dir, ha perdut tots dos pares, dels quals només posseeix un mocador de seda que li va brodar la seva mare quan era nen. Passa els seus primers anys a l’asil de la senyora Mann i, de la mateixa manera que la resta de nens del reformatori, Oliver pateix gana contínuament. Per consegüent, els nens decideixen jugar a qui d’ells demana més menjar i Oliver resulta ser el triat. Durant el sopar d’aquella nit i després de la seva ració normal, Oliver es dirigeix al director de l’orfenat i li demana més. A causa d’aquest episodi, és titllat de problemàtic pel senyor Bumble, el bidell i el director, que l’ofereix com a aprenent a qualsevol que el vulgui contractar. Així doncs, Oliver es converteix en aprenent de l’enterrador Sowerberry; no obstant això, es baralla amb un empleat de l’enterrador i decideix escapar-se a Londres.

Als afores de la ciutat, cansat i famolenc, coneix Jack Dawkins, que li ofereix un lloc on allotjar-se. Ple d’innocència, Oliver es veu immers en el món de la xurma londinenca i es troba enmig d’una banda de nois carteristes, dirigida pel trinxeraire Fagin. Londres és descrit com un laberint de carrers i carrerons, on Oliver és arrossegat i on es percep la pobresa, la brutícia i la delinqüència. En aquest món depravat, coneix una dona anomenada Nancy, que es guanya la vida al carrer.

 oliver-twist

Dia: divendres, 21 de febrer

Hora: de 8.15 a 8.45

Lloc: la Biblioteca

Curs: 2n d’ESO

 • Sense retorn

Jordi Sierra i Fabra

Un noi s’ha suïcidat. Ha deixat una carta a la mare. Un fals orgull i la por li han anul*lat la capacitat de demanar ajuda. Era alumne de l’institut d’un poble gran. Feia temps que uns companys de classe li feien la vida impossible. Aquella societat queda trasbalsada: companys, amics, pares, germans, professors, veïns… Com passa sovint, no s’ha volgut veure allò que s’intueix o que no ens afecta a nosaltres directament. Però quan s’arriba a una situació límit, les preguntes es disparen, les consciències es desperten, les reaccions són imprevisibles. Un noi no suporta més l’assetjament d’un grup de companys de l’institut i se suïcida. La reacció de les persones de l’entorn immediat del noi: companys, amics, famílies, professors… 

sense-retorn

 Dia: divendres, 26 de febrer

Hora: de 8.15 a 8.45

Lloc: la Biblioteca

Curs: 3r d’ESO 

 • Mecanoscrit del segon origen

Manuel de Pedrolo

Mecanoscrit del segon origen és una novel·la composta de cinc capítols anomenats Quaderns, d’una extensió molt semblant (trenta pàgines cadascun) i de tres pàgines finals. Els protagonistes de l’obra, l’Alba i en Dídac, viuen un seguit d’aventures en un món pràcticament destruït. Són ells, els precursors de la civilització actual? La primera edició d’aquesta novel·la es va publicar el 1974 i ha estat, fins ara, una de les obres més llegides de la literatura catalana contemporània.

mecanoscrit

Dia: divendres, 21 de febrer

Hora: de 8.15 a 8.45

Lloc: la Biblioteca

Curs: 4t d’ESO

 • Mystères au Grand Hôtel

Marie-Claire Bertrand

Sarah Guilmault

Pour la première fois de sa vie, Caroline ne part pas en vacances avec sa famille. Elle a en effet trouvé un job pour l’été : elle travaille dans un magnifique hôtel au bord d’un lac… Tout semble aller pour le mieux, jusqu’au jour où un client meurt mystérieusement… La vie à l’hôtel se transforme alors en un véritable cauchemar!

grand-hotel

Date: Mardi, le 18 février 2020

Heure: de 8.15 à 8.45

Lieu: Bibliothèque

Cours: Élèves de français

On dynamise: Mme Elena Gonzalez Trigo

 • Tothom hauria de ser feminista

Chimamanda Ngozi Adichie

Aquest és un llibre petit, però té l’esperança que el seu pes en la societat sigui molt gran.

«Avui m’agradaria demanar que comencem a somiar un pla per construir un món millor. Un món més just. Un món d’homes més feliços i dones més felices que siguin sincers amb ells mateixos. I aquesta és la manera de començar: hem d’educar les nostres filles d’una manera diferent. I també hem d’educar els nostres fills d’una manera diferent». (Chimamanda Ngozi Adichie)

Un llibre que recull el transcendental discurs que va oferir l’autora a TEDTalk sobre el significat de ser feminista en ple segle XXI. Un breu assaig que té el poder que les seves paraules ressonin dins el cap de qui les llegeix. Aquest és el poder que tenen els grans assajos per canviar la societat.

feminsta

Dia: dijous, 12 de març

Hora: de 8.15 a 8.45

Lloc: la Biblioteca

Curs: GAD2 i 1r BATX

Condueix: Dolors Sánchez