Pla de lectura

logo_PLE_blavós_definitiu

A l’Institut El Calamot, el Pla de Lectura (PLE) és un projecte transversal de tots els cursos de l’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius de Grau Mitjà que es concreta en les següents activitats:

 • Lectura lliure durant 30 minuts diaris, de 8:15 a 8:45 h.
 • Adquisició de nous llibres a demanda dels alumnes gràcies a la subvenció de l’Ajuntament de Gavà.
 • Servei de préstec de llibres, els dilluns, dimecres i dijous de 8:15 a 8:45 h, a la sala de reunions de la torre.
 • Adquisició de prestatgeries gràcies a la col·laboració de l’AMPA de l’institut.
 • Acord amb la Biblioteca  Josep Soler per a realitzar activats conjuntes: préstec de llibres, club de lectura…
 • Club de lectura de l’Institut El Calamot

Els objectius del Pla de Lectura marcats pel Departament d’Ensenyament són:

1.- Promoure la competència lectora  (l’aprenentatge de la lectura). Consisteix a continuar el treball de les estratègies lectores que es va començar a fer a l’Educació Primària.

2.- Treballar la competència informacional (l’aprenentatge a través de la lectura). Es tracta d’usar la lectura com a eina d’accés a la informació, descoberta i ampliació dels  coneixements.

3.- Fomentar el gust per llegir (desenvolupar l’hàbit lector). Es tracta de fomentar la lectura sistemàtica en qualsevol suport, d’aprendre  a reflexionar sobre el que s’ha llegit, sabent-ho explicar mitjançant evidències orals o escrites i sabent-ho compartir amb els altres i, de fomentar l’educació literària.

 

PRINCIPIS IMPRESCINDIBLES PER A CREAR BONS LECTORS

 1. Compartir. El plaer de la lectura es contagia llegint  junts.
 2. Proposar, no imposar.  No hi ha lectures obligatòries, sí hi ha propostes realitzades pel Centre, per la Biblioteca de Gavà i pels  companys.
 3. Ser constants. Tots els dies tenim un temps reservat per a llegir. Fem que aquest espai sigui relaxat, respectuós i silenciós.
 4. Respectar. Com a lectors tenim dret a triar la llengua, el gènere literari, i el suport de la nostres lectures.
 5. Demanar consell. Els professors, els bibliotecaris, les famílies i els companys poden escoltar les vostres opinions, suggeriments o propostes per gaudir de la lectura.
 6. Cuidar els llibres. Els llibres es poden observar, llegir o descartar, però, sempre s’han de deixar en bon estat i ordenats.